19.3.08

Fauvism - Φωβισμός
Τι
Καλλιτεχνικό κίνημα στη ζωγραφική. Χαρακτηριστικά του, το χρώμα και η παραμόρφωση των εικονιζόμενων προσώπων και αντικειμένων. Έντονες, λοιπόν, αντιθέσεις και απλές γραμμές πολλές φορές ελαφρά παραμορφωμένες, με σκοπό να προκαλέσει συγκίνηση μόνο με τις επιφανειακές ιδιότητες των αντικειμένων. Σκοπός αντίθετος με εκείνον του κυβισμού, που περιόρισε στο ελάχιστο το χρώμα για να εξάρει τα χαρακτηριστικά του χώρου και της κίνησης των αντικειμένων. Αντιπροσωπεύει μια τέχνη νεαρών καλλιτεχνών παθιασμένων με τον κόσμο και πρόθυμων να μεταφέρουν στο μουσαμά ένα ισχυρό φορτίο αισθήσεων, που υλοποιούνται με το χρώμα. Χρώματα και πάλι χρώματα μέσα σε χρώματα, έτσι που η μορφή πια να μην είναι το ζητούμενο αλλά αυτή ακριβώς η χρωματιστή φόρμα· μια πανδαισία χρωμάτων. Μετέφρασαν τα αισθήματά τους σε χρώμα με ένα τραχύ, σχεδόν άχαρο τρόπο. Μαζί με το συμβολισμό άνοιξε το δρόμο στο σουρρεαλισμό και την αφηρημένη τέχνη.
Από πού
Αναπτύχθηκε από τον Pointillism και Post-Impressionism. Επηρεάστηκε από τον van Gogh και σημαντικά από την τεχνοτροπία του Paul Gauguin και τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα χρώματα. Αρχή του ήταν μια ρήση του Gauguin, ότι, αν ένας καλλιτέχνης φαντάζεται τα φύλλα των δέντρων κίτρινα, θα πρέπει έτσι να τα ζωγραφίζει… Στη διαμόρφωση του Φωβισμού συνέβαλε και η διδασκαλία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Πώς
Ανάμεσα στα εκθέματα έκθεσης όπου συμμετείχαν πολλοί "νέοι" υποστηρικτές της νέας ζωγραφικής, υπήρχαν και αρκετά γλυπτά, μεταξύ των οποίων κι ένα μπρούτζινο αγόρι του Marquet βασισμένο σε αναγεννησιακά πρότυπα, που θύμιζε έργα του Donatelo [1386-1466]. Ο ίδιος κριτικός τέχνης που ονομάτισε λίγα χρόνια αργότερα και το κίνημα του κυβισμού, Louis Vauxcelles, βλέποντας το συγκεκριμένο έκθεμα, σχολίασε: "Donatelo, chez les feuves" (Ο Donatello μεταξύ των αγριμιών, Fauve=αγρίμι), χαρακτηρίζοντας έτσι την τολμηρή αισθητική και χρωματική αντίληψη των νέων δημιουργών. Ο όρος, λοιπόν, δεν προέρχεται από την ελληνική λέξη φόβος. Αντίθετα με το κυβισμό που τελικά θεωρήθηκε οργανωμένο κίνημα με σαφώς περιορισμένους και καθορισμένους στόχους, ο Φωβισμός ήταν μια τάση που γεννήθηκε κι άνθισε με αυτοσχεδιαστικό, παρορμητικό τρόπο και κάπως συγκυριακά.
Πού-πότε-πόσο
1901-1906, Παρίσι. Οι πολλές εκθέσεις των Vincent van Gogh, Paul Gauguin και Paul Cézanne έκαναν το έργο τους ευρέως αποδεκτό. Η συνέπεια ήταν απελευθερωτική για τους νεότερους, αφού άρχισαν να πειραματίζονται με νέες ακραίες τεχνοτροπίες. Ο Φωβισμός ήταν η πρώτη κίνηση αυτής της μοντέρνας περιόδου, όπου κυριαρχούσε το χρώμα. Αν και σύντομης διάρκειας, 1905-1908, θεωρείται ένα από τα πρώτα επαναστατικά κινήματα στη ζωγραφική και με σημαντικό αντίκτυπο σε κάποιους Εξπρεσσιονιστές.
Ποιοι
Ομάδα Γάλλων ζωγράφων, μαθητών του Γκουστάβ Μορώ στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού: Albert Marquet, Andre Derain, Maurice de Vlaminck, Henri Matisse και Georges Braque. Κύριος εμπνευστής, ο Henri Matisse, που μαζί με τους άλλους -που θεωρούν ήδη ξεπερασμένο τον Impressionism- γεννιέται μια καθαρή ζωγραφική που αποτελεί αυτοσκοπό. Ωστόσο, η ομάδα δε σχημάτισε συνεκτική ομάδα και κατά το 1908 πολλοί προσχώρησαν στο κίνημα του Κυβισμού· ο Georges Braque αποτέλεσε κεντρική φυσιογνωμία του.
Εικόνες

3 σχόλια:

Δανάη είπε...

Το περιστατικό με την ονομασία του κινήματος είναι κάπως διαφορετικό. Δεν υπήρξε πίνακας του Donatello, και δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει!Απλώς, ανάμεσα στα εκθέματα υπήρχαν και αρκετά γλυπτά, μεταξύ των οποίων κι ένα μπρούντζινο αγόρι του Marquet βασισμένο σε αναγεννησιακά πρότυπα, που θύμιζε έργα του γλύπτη της Αναγέννησης Donatello (1386-1466). Αυτός ο κριτικός τέχνης, περνώντας και βλέποντας το συγκεκριμένο έκθεμα, σχολίασε: «Donatello chez les feuves» («Ο Donatello μεταξύ των αγριμιών»). Βλ. Άλκη Χαραλαμπίδη, Η τέχνη του εικοστού αιώνα, τόμος 1, 1880-1920.
ΥΓ. Το ίδιο λάθος υπάρχει και στη Βικιπαιδεία. Παρακαλώ, όποιος μπορεί, να το διορθώσει.

JamanFou είπε...

Δανάη,
έχεις δίκιο! Το βρήκα και σε άλλη πηγή... Με την πρώτη ευκαιρία θα το διορθώσω στο blog μου.
Για τη Wikipedia δε νομίζω ότι μπορώ να κάνω κάτι...

Ανώνυμος είπε...

Nonpareil blog! I absolutely ardour how it is easy on my eyes and also the facts are warm-heartedly written. I am wondering how I may be notified whenever a further mail has been made. I suffer with subscribed to your rss wine which must do the cantrip! Have a well turned out day!
[IMG]http://www.sedonarapidweightloss.com/weightloss-diet/34/b/happy.gif[/IMG]