4.10.09

Βιομηχανικό στυλ

J.Paxton, Crystal Palace, London
Χρήση των υλικών και της τεχνικής που εφαρμόζονταν στα μεγάλα βιομηχανικά κτίρια, εφαρμόζονται πλέον και στην κατασκευή κτιρίων με μεγάλες απαιτήσεις λειτουργικότητας και εμφάνισης.
Προκατασκευασμένα μεταλλικά στοιχεία και στους υαλοπίνακες.

Πού-Πότε
Αγγλία - μέσα του 19ου αι
Γιατί
Στην αρχιτεκτονική προέκυψε η ανάγκη για μια δυναμική δημιουργία του χώρου που να αντανακλά το ρυθμό της μοντέρνας κοινωνίας των πόλεων που προέκυψε με την αστικοποίηση. Έτσι, έγινε χρήση των υλικών και της τεχνικής, που μέχρι εκείνη την εποχή εφαρμόζονταν στα μεγάλα βιομηχανικά κτίρια, και για την κατασκευή κτιρίων με μεγάλες απαιτήσεις λειτουργικότητας και εμφάνισης.
Πώς
-Η τεχνική της κατασκευής με τα παραδοσιακά υλικά [πέτρα, γυαλί, ξύλο] άλλαξε ριζικά. Τα, ως τότε, μεμονωμένα μεταλλικά υλικά χρησιμοποιούνταν πια και στην κατασκευή κτιρίων. Αντικαταστάθηκαν από σίδηρο και ατσάλι κι έτσι άρχισε η κατασκευή ψηλών κτιρίων με μεγάλα ανοίγματα και -μαζί με το γυαλί- τεράστια μεταλλικά στέγαστρα.
-Η ρευστή μορφή του χυτοσίδηρου μπαίνει σε καλούπια και αρχίζει η παραγωγή τυποποιημένων διακοσμητικών στοιχείων και αρχιτεκτονικών μελών σε μεγάλη ποικιλία.
Η χρήση μεταλλικών στοιχείων στην κατασκευή κτιρίων εντείνεται στο τέλος του 19ου αι.
-Το τσιμέντο και το οπλισμένο σκυρόδεμα έγινε πια αυτοδύναμο κατασκευαστικό υλικό.
Η αρχιτεκτονική εικόνα άλλαξε πια ριζικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: